woensdag 30 april 2008

Kai Eide bespreekt situatie Afghanistan met de Verenigde Staten

De nieuwe speciale gezant voor Afghanistan van de Verenigde Naties, Kai Eide, heeft in Washington besprekingen gevoerd met de Amerikaanse leiders. Ze zouden hem hun volle steun hebben toegezegd om de VN te steunen bij hun taak in.

Dat heeft een woordvoerster van Eide bekendgemaakt. De Noorse diplomaat was in de VS voor een tweedaags bezoek om de komende Afghanistan conferentie in Parijs voor te bereiden. Hij reist nu door naar de Canadese hoofdstad Ottawa.

Hij sprak in de Amerikaanse hoofdstad onder meer met president George W. Bush, minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en minister van Defensie Robert Gates.

Met Bush had hij het over de aanstaande conferentie in Parijs die bedoeld is om de Afghaanse regering te ondersteunen, het belang van de komende verkiezingen in Afghanistan en zijn coördinerende rol in het land.

De UNAMA-missie overkoepelt de activiteiten van andere VN-agentschappen in het land en werkt nauw samen met de Europese Unie en de donorlanden van Afghanistan.

Marie Okabe, de woordvoerster van de Noor, zei dat “ze het ermee eens waren dat het een cruciaal moment is voor Afghanistan”.

Bij zijn aantreden in maart als gezant zei Eide onder meer dat er “een betere coördinatie moet komen van de hulpverlening en dat de Afghaanse regering hier al geruime tijd om vraagt en dat er aan die vraag op een betere manier moet worden voldaan dan tot nu toe gebeurde”.

Escalatie van geweld
De afgelopen dagen laten een ernstige escalatie zien van geweld. Zondag vond er een aanslag plaats in Kabul tijdens een legerparade waar president Karzai en veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren. Twee parlementleden werden daarbij gedood.

Dinsdag vond er een bloedige zelfmoordaanval plaats in de oostelijke provincie Nangarhar waarbij 18 mensen het leven verloren.

Beide aanslagen werden uitgevoerd door meerdere aanslagplegers die gelijktijdig opereerden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte woensdag ook bekend dat het aantal terroristische aanslagen in de jaren 2006 en 2007 in Afghanistan is gestegen met 16 procent.

Onlangs waarschuwde de commandant van het Amerikaanse leger in land, Jeffrey Schloesser, dat het dit jaar in Afghanistan nog gewelddadiger kan worden dan vorig jaar. Andere waarnemers waarschuwen voor een “verirakizering” van de situatie.

Zie ook
VN veroordeelt zelfmoordaanslag bij Khogiani in Nangarhar
Aanslag op militaire parade van president Hamid Karzai in Kabul
Bevelhebber Schloesser waarschuwt voor toename geweld in Afghanistan